Schoorsveld_DSC_2985 RGB

Antwoord op uw vragen

Regelmatig worden mij vragen gesteld over mijn werk als uitvaartbegeleider. Op deze pagina geef ik antwoord op een aantal van deze vragen. Wilt u meer informatie? Dan kunt u mij altijd bellen of langskomen bij de activiteiten die ik organiseer. U bent van harte welkom.

 

1. Wat moet ik doen bij een overlijden?
Het belangrijkste is: neem de tijd. U hoeft niet meteen alles te gaan regelen. Geef ruimte aan uw emoties. Pas als u eraan toe bent, neemt u contact op met de dienstdoende huisarts. Daarna kunt u mij bellen. Ik kom dan naar u toe en regel de verzorging en de opbaring. Is uw naaste in het ziekenhuis overleden, dan regelen we eerst het vervoer naar huis of naar het rouwcentrum.  

2. Mag ik jou dag en nacht bellen?
Jazeker, ik ben bijna altijd bereikbaar. Mocht ik aan het werk zijn als u belt, laat u dan een berichtje achter op mijn voicemail. Ik bel u dan zo snel mogelijk terug.

3. Ik heb een verzekering, moet ik die bellen?
U bent niet verplicht om de verzekeraar als eerste op de hoogte te brengen van het overlijden. Ook niet als boven de polis staat dat u bij overlijden de verzekering moet bellen. U bent ook niet verplicht om de verzekeraar de uitvaart te laten regelen. Helaas weten veel mensen dat niet en bellen zij automatisch het nummer dat op de polis staat. Houdt er rekening mee dat de verzekering bijna nooit kostendekkend is. Als u mij inschakelt, neem ik contact op met de verzekeraar en zorg dat het geld wordt uitbetaald.

4. Waar kunnen we de overledene opbaren?
Ik maak gebruik van de faciliteiten van diverse rouwcentra in de regio. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om de overledene thuis op te baren. U kunt dan in uw eigen vertrouwde omgeving, op de momenten die u zelf wilt afscheid nemen.

5. Wie doet de laatste verzorging?
Daarvoor werk ik samen met professionele verzorgers. Familieleden mogen – als zij dat willen – altijd meehelpen.    

6. Moet ik altijd naar een kerk of een crematorium voor het afscheid?
Nee dat hoeft niet. Er zijn veel mogelijkheden om een uitvaart op een andere plek vorm te geven. Denk aan restaurants, theaters, gemeenschapshuizen of gewoon thuis als daar genoeg ruimte voor is. Alles is bespreekbaar, bijna alles is te regelen! Juist omdat ik niet gebonden ben aan een verzekeraar of grote uitvaartonderneming, bent u vrij in uw keuze.  

7. Mag ik alleen naar Natuurbegraafplaats Schoorsveld als daar ook de begraving plaats heeft?
Ja, u mag alleen gebruik maken van de faciliteiten van de natuurbegraafplaats als u ook de begraving daar laat plaats vinden of een urnengraf aankoopt. Ook voor een koffietafel of borrel kunt u dan bij Schoorsveld terecht. Het is een mooie plek om midden in de natuur samen afscheid te nemen. 

8. Wat kost een uitvaart?
De kosten van een uitvaart zijn erg afhankelijk van uw keuzes. Een crematie is bijvoorbeeld goedkoper dan een begrafenis. Dat komt onder meer door de kosten van de grafrechten en een grafsteen. En verwacht u veel mensen, die bovendien allemaal mogen aanschuiven voor een koffietafel, dan zijn de kosten hoger dan dat u afscheid neemt met alleen familie en vrienden en na afloop alleen een borrel drinkt. Ook het plaatsen van een advertentie is vaak een grote kostenpost. Maar voor elk budget is een mooie uitvaart samen te stellen. Gemiddeld moet u rekenen op een bedrag tussen de € 6.000 en de € 9.000 euro.  

9. Heb jij dragers ter beschikking?
Dragen probeer ik met de nabestaanden zelf te regelen, maar heeft u geen familie of vrienden die dit willen of kunnen doen, dan regel ik hier mensen voor.

10. Doe jij alles alleen? En wat doe je dan als je ziek bent of vakantie hebt?
Inmiddels heb ik een netwerk van uitvaartvrouwen om me heen verzameld. Zij vervangen mij bij vakantie of ziekte en indien nodig assisteren zij bij een grote uitvaart. We voelen elkaar allemaal goed aan en zijn een fijn team. Meer informatie is te vinden op de pagina ‘Samenwerkingen’.